Mladí slovenskí diabetici sa vrátili z MS vo futbale detí s diabetom

01.09.2014 21:20

Športovať sa dá aj s cukrovkou.

Bratislava 28. augusta (SkolskyServis.sk) - Mladí futbalisti s diabetom potvrdili, že cukrovka im nebráni v aktívnom športovaní. Na medzinárodnom turnaji Medtronic Junior Cup Diabetes - neoficiálnych MS vo futbale detí s diabetom skončili na peknom 5. mieste. Pri liečbe im pomáhajú inzulínové pumpy.

Diabetes 1. typu nie je prekážkou aktívneho športovania

Celému svetu to počas uplynulého víkendu dokázal 7. ročník medzinárodného turnaja Medtronic Junior Cup Diabetes, ktorý je považovaný za neoficiálne MS vo futbale detí s diabetom vo veku od 10 do 14 rokov. Slovensko, ktoré je pravidelným účastníkom turnaja, obsadilo 5. miesto. Víťazom turnaja sa stalo Holandsko, ktoré vo finále porazilo Belgicko 2-0.
Dlhé roky pritom pretrvával názor, že deti s diabetom by nemali športovať. Dnes však už tento mýtus neplatí. "Diabetes nie je problém, ktorý by bránil v športovaní, tak ako sa mnoho rokov tradovalo. Šport nenaruší bežný rytmus detí, ktoré musia brať inzulín. Musia si len dať pozor, aby nešportovali s nízkou hladinou cukru a keď cítia, že cukor v krvi klesá, musia si dať prestávku a cukor doplniť," vysvetľuje MUDr. Ľubomír Barák, uznávaný detský diabetológ a lekár tímu. Dopĺňa ho Filip Buday, tréner tímu a aktívny futbalista s cukrovkou: "Turnaj Medtronic Junior Cup Diabetes potvrdzuje, že diabetes nie je žiadnou prekážkou v športovaní. Práve šport nám pomáha povzniesť sa nad chorobu a podporuje pozitívne myslenie."
Svet športu pozná niekoľko príkladov známych a úspešných športovcov s diabetom. Na olympijských hrách v Soči súťažil americký bežec na lyžiach Kris Freeman. Vrcholovým športom sa napriek diabetu 1. typu živia aj hokejista Cory Conacher (NHL), hráč amerického futbalu Jay Cutler (NFL), či škótsky futbalový reprezentant Scott Allan.  Medzi najlepších slovenských bežcov na lyžiach patrí diabetik Martin Kapšo.

Diabetikom pomáhajú inzulínové pumpy

Hoci rozlišujeme dve najčastejšie formy diabetu, až 90 % detí s diabetom má diabetes 1. typu. Je to stav, kedy vlastný imunitný systém dieťaťa ničí bunky produkujúce inzulín, čo spôsobí, že pankreas prestane produkovať inzulín. Ten pritom telo potrebuje k premene glukózy (cukru) na energiu. Deti s diabetom 1. typu sú tak doživotne odkázané na liečbu inzulínom. To je aj prípad hráčov, ktorí sa zúčastnili Majstrovstiev sveta. Na Slovensku má celkovo diabetes 1. typu takmer 30 000 ľudí, pričom ročne pribudne približne 1 800 nových pacientov.
Najúčinnejšou liečbou pre diabetikov 1. typu je terapia inzulínovou pumpou prepojenou so senzorom. Táto unikátna pomôcka nie je väčšia ako väčšina mobilných telefónov. Do tela diabetika dodáva malé množstvo inzulínu po celý deň, podobne ako to za normálnych okolností robí zdravý pankreas. Pumpa môže byť vo vrecku, pripnutá na opasku alebo skrytá pod oblečením ako ju nosí známa slovenská herečka  a speváčka Zuzana Haasová. Vďaka prepojeniu so senzorom, ktorý  neustále vyhodnocuje trend výkyvov glykémie, chráni diabetika pred vážnymi stavmi hypoglykémie. Liečba inzulínovou pumpou znižuje riziko ťažkej hypoglykémie u detí s diabetom 1. typu o 50% a u dospelých diabetikov 1. typu o 60 - 93 %.

• Každý rok pribudne na svete 65 000 detí mladších ako 15 rokov s diagnózou diabetes mellitus 1. typu
• Výskyt diabetu 1. typu sa každoročne zvyšuje o 5% pri deťoch v predškolskom veku a o 3% pri deťoch nad 6 rokov a dospievajúcich
• Na Slovensku má diabetes 1. typu takmer 30 000 ľudí, pričom najviac z nich žije v Košickom kraji (5 508)
• Ročne pribudne na Slovensku takmer 1 800 nových pacientov s diabetom 1. typu

O  Junior Cup Diabetes
Junior Cup Diabetes je športové podujatie, ktorého cieľom je podpora aktívneho života mladých diabetikov a presvedčenia, že aj deti s diabetom môžu žiť plnohodnotný život a dosahovať športové úspechy.  Hlavným organizátorom turnaja v spolupráci s medzinárodnými partnermi je spoločnosť Medtronic. Hlavným ambasádorom turnaja je olympijský víťaz vo volejbale Bas van de Goor, ktorý je diabetikom 1. typu a aktívnym propagátorom pozitívnych účinkov športu pre diabetikov 1. typu. Slovensko je pravidelným účastníkom turnaja. Od roku 2009 sme na ňom získali kompletnú medailovú zbierku, v roku 2010 sme dokonca celý turnaj vyhrali.

/zdroj: www.skolskyservis.teraz.sk  /